CHP’Lİ MERİÇ, BAKAN TEKİN’E PAHALI KİTAP FİYATLARINI SORDU
CHP’Lİ MERİÇ, BAKAN TEKİN’E PAHALI KİTAP FİYATLARINI SORDU
CHP’li Meriç yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla özel okulların kaynak ve yabancı dildeki kitaplar için fahiş ücretler talep ettiğini ifade etti.
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla özel okulların kaynak ve yabancı dildeki kitaplar için fahiş ücretler talep ettiğini ifade eden CHP’li Meriç, “Halbuki Millî Eğitim Bakanlığı tarafından devlet okullarına olduğu gibi özel okullara da, talep edilip edilmediğine bakılmaksızın öğrenci sayısı kadar ücretsiz ders kitap gönderileceği, MEB onaylı ders kitaplarını okutmayan özel okullara idari para cezası yanında kurum açma izni ve çalışma ruhsatının iptaline kadar gidecek yaptırımlar olacağı kanun ve yönetmeliklerle hüküm altına alınmıştır. Diğer yandan devlet okulları da Millî Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz verilen ders kitaplarının içeriğinin bilimin ve çağımız gelişmelerinin çok gerisinde olması nedeniyle velilerden kaynak kitap almalarını istemektedirler. Mevcut ekonomik kriz ortamında bu talepler, velilerin sırtına çok ağır yükler bindirmektedir.” diye konuştu.
Paralıya kaliteli eğitim, parasıza ikinci sınıf muamele
Türkiye’de tarihimizin en büyük ekonomik kriziyle mücadele edilen bir dönem yaşadığını belirten Melih Meriç, “Ekonomik kriz nedeniyle özel okul ücretlerinin çok yüksek rakamlara ulaştığı bir dönemde, birçok masraf kalemi yanında gerek özel okullarda gerek ise devlet okullarında velilere bir de kaynak kitap adı altında fahiş ücretle kitap dayatılması kabul edilemez bir durumdur. AKP iktidarının eğitim politikaları, parası olanın en kaliteli eğitimi alacağı, kitap almaya gücü yetmeyenlerin ise ikinci sınıf muamele göreceği bir düzene
dönüşmüştür. Çağ dışı müfredatın yanına bir de fahiş kitap fiyatları eklendiğinde geleceğimiz olan evlatlarımızın eğitim-öğretim düzeni, içinden çıkılamaz bir hal almıştır.” dedi.
Melih Meriç konuya ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:
1- 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi için Bakanlığınız tarafından okullara ücretsiz dağıtılması planlanan kitap sayısı özel ve devlet okulu bazında ayrı ayrı nedir? Bu kitapların dersler bazında dağılımı nedir?
2- Ücretsiz ders kitabı verilmeyen özel/resmi okul var mıdır, var ise verilmeme nedeni nedir?
3- Ücretsiz dağıtılan kitapların içeriğinin yetersiz olması nedeniyle özel okullar tarafından kapağı dahi açılmadan geri dönüşüme gönderildiği iddiası doğru mudur?
4- Ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının içeriğini bilime ve çağın yeniliklerine göre yeniden hazırlamayı düşünüyor musunuz?
5- Özel okullarda ve devlet okullarında velilere kaynak kitap/yardımcı kitap adı altında kitap dayatması yapan kurumlara yönelik ne tür önlemler aldınız?
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.