GAZİANTEP SGK’DAN KAYITDIŞI ÇALIŞMA VE ÇALIŞTIRMA UYARISI

Gündem 19.11.2024 - 09:53
 

GAZİANTEP SGK’DAN KAYITDIŞI ÇALIŞMA VE ÇALIŞTIRMA UYARISI

SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet UZUN, Sivil toplum kuruluşlarını ve İşverenleri ziyaret ederek Kayıtlı istihdamın faydaları ile kayıt dışı istihdamın zararları hakkında bilgilendirmede bulundu.
  İl Müdürü Uzun yaptığı ziyaretlerde; Kişilerin sigortalı olarak çalıştırılmaları anayasal bir hak olmakla birlikte aynı zamanda hem çalışanlar hem de işverenler açısından bir zorunluluk olduğunu yani işverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları söz konusu olmadığını belirtti. Kayıtdışı çalıştırmanın işverenler açısından zararlarına değinen İl Müdürü Uzun; “İşverenlerin ciddi anlamda idari ve adli yaptırımlarla karşılaşılmasına, Haksız rekabete ve piyasa dengesinin bozulmasına zemin hazırlanmasına, Devlet tarafından sağlanan asgari ücret desteği, teşvikler ile hibe ve kredi avantajlarından faydalanılamamasına, İşyerinde tüm çalışanların sigortalılığı sağlanmadığı için verimliliğin ve motivasyonun azalmasına, Ticari hayatta diğer işverenlere karşı güven problemi olacağından, marka oluşturma, kurumsallaşma ve pazarda yer edinme şanslarının ortadan kalkmasına, Çalışanlar açısından; kayıtdışı çalışan işçinin emekli hakkı elde edememesine, Çalışamaz yaşa geldiğinde başkalarının yardımına muhtaç olmasına, Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığından yararlanamamasına, Hayatlarını kaybetmeleri durumunda geride kalan eş ve çocukların(hak sahiplerinin) ölüm aylığı alamamasına, İşsiz kalması durumunda işsizlik sigortasından faydalanılamamasına,  İhbar ve kıdem tazminatından yoksun kalmalarına, Devlet Açısından; Vergi ve prim kaybına ve sosyal güvenlik sisteminde aktüeryal dengenin yani çalışan/emekli dengesinin bozulmasına, Primsiz ödemelerin(sosyal yardımların) artmasına, Gelir dağılımının bozulmasına ve kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına, sebep olacaktır.” dedi.   Uzun, Kayıtdışılıkla mücadele sadece SGK’nın görevi olmamalı, başta işverenler olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da SGK’ya yardımcı olması gerektiğini vurguladı.            
SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet UZUN, Sivil toplum kuruluşlarını ve İşverenleri ziyaret ederek Kayıtlı istihdamın faydaları ile kayıt dışı istihdamın zararları hakkında bilgilendirmede bulundu.

 

İl Müdürü Uzun yaptığı ziyaretlerde;

Kişilerin sigortalı olarak çalıştırılmaları anayasal bir hak olmakla birlikte aynı zamanda hem çalışanlar hem de işverenler açısından bir zorunluluk olduğunu yani işverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi çalışan kişilerin de sigortasız çalışmak veya sigortasız çalışmayı istemek gibi bir hakları söz konusu olmadığını belirtti.

Kayıtdışı çalıştırmanın işverenler açısından zararlarına değinen İl Müdürü Uzun;

“İşverenlerin ciddi anlamda idari ve adli yaptırımlarla karşılaşılmasına,

Haksız rekabete ve piyasa dengesinin bozulmasına zemin hazırlanmasına,

Devlet tarafından sağlanan asgari ücret desteği, teşvikler ile hibe ve kredi avantajlarından faydalanılamamasına,

İşyerinde tüm çalışanların sigortalılığı sağlanmadığı için verimliliğin ve motivasyonun azalmasına,

Ticari hayatta diğer işverenlere karşı güven problemi olacağından, marka oluşturma, kurumsallaşma ve pazarda yer edinme şanslarının ortadan kalkmasına,

Çalışanlar açısından;

kayıtdışı çalışan işçinin emekli hakkı elde edememesine,

Çalışamaz yaşa geldiğinde başkalarının yardımına muhtaç olmasına,

Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığından yararlanamamasına,

Hayatlarını kaybetmeleri durumunda geride kalan eş ve çocukların(hak sahiplerinin) ölüm aylığı alamamasına,

İşsiz kalması durumunda işsizlik sigortasından faydalanılamamasına, 

İhbar ve kıdem tazminatından yoksun kalmalarına,

Devlet Açısından;

Vergi ve prim kaybına ve sosyal güvenlik sisteminde aktüeryal dengenin yani çalışan/emekli dengesinin bozulmasına,

Primsiz ödemelerin(sosyal yardımların) artmasına,

Gelir dağılımının bozulmasına ve kaynak dağılımında etkinliğin bozulmasına,

sebep olacaktır.” dedi.

 

Uzun, Kayıtdışılıkla mücadele sadece SGK’nın görevi olmamalı, başta işverenler olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının da SGK’ya yardımcı olması gerektiğini vurguladı.

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve milletgazetesi27.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.