ALİ YÜCEL YAZDI: FIRATKENT GÜNEYDOĞU’NUN İNCİSİ OLUR

 

Yanı başımızdaki Fırat nehrinin doğu tarafında yerleşim yeri olarak Şanlıurfa İlinin Birecik İlçesi, batısında ise Gaziantep ilinin Nizip ilçesine bağlı Saray ve Suboyu mahalleleri yer almakta olup bu iki mahallenin arasında ise Şanlıurfa İlinin Birecik İlçesine bağlı Karşıyaka mahallesi bulunmaktadır.

Fırat nehri geçtiği tüm yerlerde genel olarak köy,mahalle,ilçe ve İl sınırlarını belirlediğinden hareketle Fırat nehrinin sınır belirleme ilkesi Birecik Köprüsünün doğu ve batı taraflarında yer alan yerleşim yerleri içinde uygulanabilir.
Nizip ilçesine bağlı Saray ve Suboyu mahalleleri ile Birecik İlçesine bağlı Karşıyaka mahallesi bulundukları coğrafi konumlarının yanı sıra bu 3 mahallenin toplam nüfusları ve seçmen sayıları göz önüne alındığında, sadece seçmen sayısı olarak baz alındığında dahi ortaya çıkacak rakamlar hali hazırda Ülkemizdeki birçok ilçenin nüfusunda bile daha fazla fazladır.
Ayrıca Birecik İlçesine bağlı Karşıyaka mahallesi Şanlıurfa İl merkezine 85 km. Gaziantep İline 55 km. uzaklıktadır. Birecik İlçesine bağlı Karşıyaka mahallesinin batı sınırı salavat yokuşu bitimi (Şanlıurfa İl sınırı) Fırat nehrine yaklaşık olarak 1 km. gibi çok kısa bir mesafededir. Hali hazırda Salavat yokuşunun batısında yer alan işletmelerin yanı sıra Birecik İlçesine bağlı Karşıyaka mahallesinin kuzey ve güneyinde yer alan (Karşıyaka ile iç içe girmiş bulunan) Saray ve Suboyu mahallelerinin elektrik ve su hizmet ve işlemleri Toroslar EDAŞ ve GASKİ uhdesinde yer almaktadır.
Yakın zamanda gerek Gaziantep’te gerekse Birecik’te bazı yerel yönetici ve STK temsilcilerinin “Birecik İlçesi Gaziantep İline bağlansın” şeklindeki söylem ve talepleri basına yansımıştı.
Şanlıurfa İlinin Birecik İlçesinin Gaziantep İline bağlanmasının gerçekleşmesi çok zor bir düşüncedir. Bu konunun daha önce adı “Birecik HES” olan barajın isminin “Birecik-Nizip HES” olarak değiştirilmesi kadar kolay bir konu olduğunu düşünenler varsa açık söylemek gerekirse büyük bir yanılgı içerisindedirler.
Şanlıurfa İlinin Birecik İlçesinin Gaziantep İline bağlanması gibi gerçekleşmesi çok zor görünen teklifler ve söylemler yerine daha gerçekçi bir öneriyi buradan paylaşmak istiyorum.
Yukarıda da ifade etmeye çalıştığım şekilde Fırat nehrinin batı yakasında ; Nizip ilçesine bağlı Saray ve Suboyu mahalleleri ile Birecik İlçesine bağlı Karşıyaka mahallesi bulundukları coğrafi konumları 3 mahallenin toplam nüfusu ve toplam seçmen sayıları göz önünde bulundurularak, üç mahallenin sakinlerinin de görüşlerine başvurularak (Olası bir mini referandumda %90’nın yeni bir ilçe olarak Gaziantep İline bağlanmak isteği yönünde çıkacağını tahmin ediyorum.) Gaziantep İline bağlı FIRATKENT adında yeni bir ilçenin kurulması yönünde gerekli alt yapının oluşturularak bu minvalde çalışmaların başlatılması daha isabetli olacaktır. Haritadan da üç mahallenin sınırları ve iç içe girmiş olduklarından hareketle bu önerinin daha makul ve gerçekleşebilme olasılığını daha yüksek görülmektedir.
Gerçekleşmesi halinde FIRATKENT ilçesi Gaziantep İlinin 10. ve zamanla da Fırat nehrine kıyısı olan “GÜNEYDOĞUNUN İNCİSİ” olmaya aday 10 numara bir ilçesi olacaktır. Ayrıca Fırat nehri Birecik-Nizip HES ile Karkamış HES arasında kalan tüm bölgede Şanlıurfa-Gaziantep il sınırı olacaktır.
Bizden önermesi ... Vesselam.