Tüketici örgütleri uyardı! Ramazan kolisi alırken dikkat edin!
Vatandaşlar, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle iftar ve sahur alışverişlerini yapmaya başladı. Bu dönemde artan mutfak alışverişi yanında, içinde çeşitli gıda ürünlerinin yer aldığı ramazan kolileri de rağbet görüyor. Pek çok market ve e-ticaret platformu ramazan paketlerini çeşitli kampanyalarla satmaya başlarken, ürünlerin fiyatları da paket içeriğine göre değişiklik gösteriyor.
Paketlerde, meşrubat, makarna, bakliyat ürünleri, salça, sıvı yağ, çay ve şeker gibi temel gıda maddeleri yer alıyor. Kimi paketlerde sucuk, kaşar, kavurma, hurma, zeytin, helva ve reçel gibi iftariyelikler de bulunabiliyor. Şirketler çalışanlarına, hayır kurumları da ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için de bu kolileri tercih ediyor.
RAMAZAN KOLİSİ FİYATLARINDA ARTIŞ%69.71'lik gıda enflasyonu ile karşı karşıya kalan vatandaşlar, Ramazan sofralarını hazırlamak için marketlere yöneldi. Fiyatlar geçen yıla göre %16.3 ile %63 arasında değişen oranlarda arttı. Geçen yıl 229 TL'den satılan ve 11 temel gıda maddesi içeren kolilerin fiyatı bu yıl %21.77'lik artışla 279.95 TL'ye yükseldi. Bir diğer zincir markette ise geçen yıl 229.90 TL'den satılan koli %30 zamlanarak 299.90 TL'ye satılıyor.
Geçen sene 429.90 TL'lik fiyatla satılan ve 20 farklı ürünün bulunduğu daha geniş içerikli bir kolinin bu yılki fiyatı %16.3'lük artış ile 499 TL'ye satışa sunuldu. Bir başka zincir markette de geçen sene 549.90 TL'den satılan ve 30 çeşit ürünle içinde içeceklerin de yer aldığı en kapsamlı paket fiyatı bu yıl %63.6'lık fiyat artışı ile 899.90 TL'lik fiyattan satışa sunuldu. Yine bir başka markette de 13-24 çeşit arasında değişen içeriklere sahip Ramazan paketleri 391.90 TL ile 989.90 TL arasında değişen fiyatlarla satışta.
FİYAT KARŞILAŞTIRMASI YAPILMALITüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ramazan alışverişi yapan vatandaşların, ürünün farklı satış noktalarındaki fiyatı hakkında önceden araştırma yapmasını önerdi. Fiyat mukayesesinin önemine işaret eden Küçük, "Yaklaşan ramazan nedeniyle bazı işletmeler ürün fiyatlarını yükseltebiliyor. Böyle dönemlerde bazı satıcılar artan talebi fırsata çevirmek istiyor. Bu nedenler özellikle ihtiyacımız kadar alışveriş yapmamız önemli. İhtiyacımızdan fazla alışveriş yaparak yoğun talep oluşturmak işletmeler tarafından suistimal edilebiliyor." ifadelerini kullandı. Küçük, alışverişe çıkmadan önce vatandaşların mutlaka ihtiyaç listesi hazırlaması önerisinde bulunarak, bu liste sayesinde ihtiyaca uygun alışveriş yapılabileceğini söyledi.
RAMAZAN KOLİLERİNDE SON KULLANMA TARİHİNE DİKKATVatandaşların aldıkları ramazan kolilerinde mutlaka ürünlerin son kullanma tarihinin geçip geçmediğini kontrol etmeleri gerektiğine dikkati çeken Küçük, şöyle devam etti:
"Son kullanma tarihine az bir süre kalmış ürünleri ramazan kolilerine koyabiliyorlar. Ramazan kolisini aldığınızda son kullanma tarihi geçmiş ürünleri fark etmeyebiliyorsunuz. Bu durum ayıplı mal kapsamına giriyor. Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihine çok az bir süre kalan ürünler koliye koyulmuşsa yine işletmeye maddi zararımızın giderilmesi için başvurabiliriz. Satın aldığımız tarihi elimizdeki fişle ispatlayabiliriz. Eğer işletmeler bunu kabul etmezlerse yine tüketici hakem heyetlerine başvurabiliriz."