Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, Gazze için neden “soykırım” demedi?

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, BM Güvenlik Konseyi'nde BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) hakkında düzenlenen oturumda konuştu. İşgalci İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de gerçekleştirdiği soykırım hakkında ağır ifadeler kullanan Yıldız, “Gazze modern zamanın en korkunç insan yapımı faciasıyla karşı karşıya. Bu çok ıstırap verici. Bu insanlığımıza hakaret" ifadelerini kullandı ama “soykırım” demedi.

 

"GAZZE MODERN ZAMANIN EN KORKUNÇ İNSAN YAPIMI FACİASIYLA KARŞI KARŞIYA"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) hakkında düzenlenen oturumda konuştu. İşgal altındaki Filistin topraklarında acının daha önce görülmemiş düzeyde sürdüğüne dikkati çeken Yıldız, yasa dışı yerleşim yerleri, evlerin yıkılması, zorlu tahliyeler ve toprağa el koyma gibi uygulamaların günlük karşılaşılan olaylar haline geldiğini belirtti. Yıldız, 7 Ekim'in ardından İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırım hakkında, "Gazze modern zamanın en korkunç insan yapımı faciasıyla karşı karşıya. Daha önce görülmemiş yıkım ve katliam gözümüzün önünde gerçekleşiyor. Bu çok ıstırap verici." İfadelerini kullandı.

 

 

“İNSANLIĞA HAKARET” DEDİ

İnsanların açlıktan öldüğüne ve can kaybının belirtilenden çok daha yüksek olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Bir nesil korkunç bir vahşet, öfke ve yoksullaştırmayla kurban ediliyor. Bu insanlığımıza hakaret" vurgusunu yaptı. Acilen ateşkes talep edilen BMGK kararları ile Uluslararası Adalet Divanı'nın ihtiyati tedbir kararlarının uygulanmadığını belirten Yıldız, uluslararası hukukun "yüzsüzce" ihlal edildiğini söyledi. Yıldız öte yandan, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen "Akdeniz’deki güvenlik sınamalarının ele alınmasında genç bireylerin rolü" konulu oturumda da konuştu.